Språksociologi

2010-04-29, 16:32:40 / Kategori: Allmänt
Tänkte börja med att skriva klistra in min uppsats? Rapport? Undersökning? haha ingen aning om vad det är.. Iaf den där grejen om språksociologi, feel free to comment on it! För jag har nämligen ingen aning om kriterierna på uppgiften.. Så känner mig körd, sen får ni planka saker om nått är bra of course ;P skriv om ni vill ha källor bara! aja här är den:

Språksociologi

 

Jag har valt att göra en undersökning om kronolekt. Krono- i termen kronolekt kommer av grekiskan chro’nos ’tid’. Begreppet syftar på olika de olika språken som olika åldrar använder. När man talar om olika åldrar och dess språk talar man om fyra olika typer; barnspråk (6-13år) ungdomsspråk (13-23år), vuxenspråk (23-70år) och pensionärsspråk (70-?år). Jag valde att undersöka just språket i åldersskillnader för att jag upptäckte att det är de lekt som diskuteras minst, i dagens samhälle diskuterar vi sexolekter, register och stil men det talas inte så ofta om just kronolekt och detta gjorde mig intresserad, varför finns det så lite information om det? Så det var ju självklart att jag valde detta lekt.

Jag har valt att undersöka en ung tjej (18år) och en vuxenkvinna (41år), jag har gjort detta genom att ställa båda en fråga och sedan jämföra deras svar. Frågan jag har ställt är; Vad anser du om politik?

 

Resultat

 

Det resultat jag fick var att i detta fall så var det mer innehåll och så kallade ”utfyllnads ord” som var den största skillnaden. De tre meningarna som den unga tjejen sa var;

 

·        Allsåå [PAUS] jag är kanske inte insatt i politik. Så ee jag vill nog inte yttra mig om det. Meeeeeen jag är nog ändå lite miljöpartist i alla fall haha.

 

Den vuxna kvinnans tre meningar;

 

·        Jag anser att demokrati är vårt samhälles ööh pelare. Jag skulle inte tro att något land fungerar utan bra demokratisk politik vilket vi alla vet. Rösta i valet 2010!

 

(Fett stil röst höjning, kursiverad stil röstsänkning)

 

Diskussion

 

När det kommer till just utfyllnads ord så sägs det också att det har en försvagad betydelse, ord som den unga damen använde var ”ee” och kvinnans ord var ”ööh”, man skulle kunna säga att detta är ord som inte är onödiga utan har sin funktion men varierar från de olika åldrarna. För vuxna kan ord som ”öhh” oftast ses i sammanhang där de letar efter ord men inte vill bli avbrutna. Hos ungdomar kan det ses som ord letande men också som osäkerhet i talet, om man skulle vara nervös och kanske inte vet så mycket om ett ämne som politik är detta lätt hänt. Ett annat exempel på skillnader mellan olika åldrar är, ord som typ. Typ är ett ord som ungdom använder flitigt i dagen samhälle, och dessa ord används ofta för att markera att talaren är osäker/säker på hur sant det som sägs är. Det kan jämföras med vuxenvärdens sannolikt och förvisso.

En annan skillnad i de olika svaren är röstskillnader. Undermedvetet har den äldre kvinnan sänkt rösten när hon säger vilket vi alla vet vilket ger tyngd och inlevelse i åt hennes argument, samt höjer hon rösten när hon säger rösta vilket ger intryck av pondus och en van talare. Den yngre tjejen höjer röste då hon säger och lite. Skillnaden är att man märker att den äldre kvinnan har talat mer, vet vart man ska poängtera och hur man uttrycker sig, medan den yngre tjejen inte har nått den erfarenheten än.

Sen skulle jag vilja påpeka en sista sak innan jag avslutar denna undersökning, den kanske största delen som skiljer mig och min mor åt: slang.

Jag skulle säga att slang, tillexempel chilla, är ett ord som kommer naturligt till ungdomar. Sverige är ett mångkulturellt land och vi får influenser av olika språk, arabiska, turkiska och kurdiska. Det är inte så konstigt att många av svenskans ord byts ut mot arabiska särskilt inte när det inte finns ett måste av att använda ett ’propert’ eller ett ’vuxen’ språk. Men är ungdomarna de enda som använder slang? Vuxnas motsvarighet till slang är modeord eller inneord. Precis som slang så är modeord kortvariga och byts hela tiden ut mot nya ord.

-         Tycker du att Sveriges politik är lika bra som den var för 10 år sen?

Om jag i stället hade ställt frågan så här:

-         ­Upplever du att Sveriges politik är lika bra som den var för 10 år sen?

Så hade frågan innehålligt ett modeord, och därför gett ett mer slående intryck.

 

Slutsats

 

Varför ser man på en 14 årig tjej att hon inte är 50, hur vet vi att en 70årig man inte är 7 år? Jag tror att på samma sätt förklarar vi språkskillnaden mellan unga och vuxna. En 18 åring har inte lika mycket erfarenhet som en kvinna som är 41. Att betona och använda sin röst på bästa möjliga sätt är inte alltid självklart när man är 15 år och inte ens vet vad retorik är. Jag tror att skillnaden mellan språken handlar om erfarenhet och livs kunskaper, det är helt enkelt en mognadsfråga.

 

Peggy Hallstan

 

 

 

Jag vill ha den!!!! (jag vet inte riktigt vad den här bilden hade med språksociologi att göra dock...)




Och självklart snackar man massa kakka.. men det har väl alla lärt sig att göra för att få ett bra betyg right? Sen måste jag bara säga att jag glömde att jag hade en bok diskussion och en bok på engelska att läsa.. Ups ;! Haha segt..

ξ

OCH JUSTE! Jag har varit rökfri i 3 veckor idag :D .. GRATTIS PEGGY! Tack, jag vet att jag är skit grym men ni behöver ju inte gratta liksom..  höhö..

ξ

Sen är det segt som aldrig förr att vara sjuk, jag börjar bli så jäääävla rastlös jag  är inte sängliggande längre och min feber is going away sakna men säkert, och min hals är bättre så nu vill jag göra allt förutom att vara inomhus! Meen jag smittar fortfarande och två dagar framåt såå det hände inte  så mycket med dom planerna..

Peggy

haha: Begreppet syftar på olika de olika språken som olika åldrar använder.

jag menar så klart Begreppet syftar på de olika språken som olika åldrar använder.



KOMMENTARER

» NAMN
» E-POST

» URL

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?