Mmmhhh.. Recept på semlor
Klassiska semlor

För den som gillar riktigt stora semlor! Detta receptet ger bra, mjuka bullar - perfekta för en klassisk, rejäl semla
Du behöver
Bullar
- 50 gram jäst (för söta degar)
- 175 gram smör
- 5dl mjölk
- 2 dl socker
- 2 tsk stött kardemumma
- 1 tsk salt
- ca 1,5 l vetemjöl special
Fyllning
- 200 gram mandelmassa
- 8-9 dl vispgrädde
- (3 msk socker)
Gör så här
20 stora semlor
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.
Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.
Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.
Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla. (Alltså en bra plastpåse som du kipper ett hål i, och sen trycker ur fyllningen i semlan.)
Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering.
För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:
Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special.
Knåda bullarna länge, och med maskin.
Jäs ordentligt - dubbel storlek!
Det kanske låter jobbigt, meeen det är det inte, och det blir sååååå mycket godare.. ( Jag brukar alltid ta mer mandelmassa än vad det står) ..
Så det här receptet hittade jag på semlor.nu (klicka så kommer ni dit).
Som ni kanske förstår händer inte så mycket just nu.. Eftersom jag är sjuk, men jag kan upplysa om att jag idag fick antibiotika så på måndag ska jag vara frisk ;D... Men jag får inte träna så länge jag har hosta.. Och det är lite dåligt planerat eftersom jag har jazz-rep hela måndag eftermiddag. Och hur kul är det att sitta och titta på?
Sen på kvällen börjar mina danskurser!!! Som jag inte heller får vara med på..
Mitt dansschema efter skolan den här terminen;
Salsa & Lyrisk Jazz (mån)
Balett (tis)
Taji (ons)
(och eftersom jag är lite efter.. så kan jag inte få min punkt lista rätt..)
XoXo bloggen hahaha