Vår största miljöbov!
Konsumera - Inte för mycket. Klicka här om du vill läsa Jakob Dalunde's blogg som är språkrör för Grön Ungdom
Miljöproblemet är vår tids största utmaning, att åka mer kollektivt, byta ut sina glödlampor, köpa ekologiska produkter det är en bra början. Men om vi vill göra en förändring räcker inte dessa saker. Visst är der enkelt att ta tunnelbanan på morgonen, och visst är der svårt att slutat äta kött?
I dag så pratar vi väldigt mycket om att vi ska åka kollektivt för att minska utsläppen och vad individen kan göra, duscha kortare, köpa ekologiska produkter och byta ut våra glödlampor. I dagen debatter så diskuterar man allt från vad politikerna ska göra och vad vi individer ska göra. En av dom bästa sakerna vi på individnivå kan göra, är att minska våran kött konsumtion.
Sveriges skogsareal är 23 miljoner hektar, varige år försvinner 13miljoner hektar regnskog detta kan jämföras med Sveriges skog, vår skog hade varit slut på två år. Den största anledningen till skövling av regnskog är för att få plats med uppfödning av boskap och för att producera sojabönor som ska gå till djurens foder. Visste ni att varige år importeras ca 18 miljoner ton soja till Europa bara från Brasilien? År 2000 importerade Sverige 358 100ton soja, bara 6 600 ton klassificerades som ”icke djurfoder”.
Om vi åt sojan i direktform utan att gå via djur skulle det minska åtgången av sojabönor med 80-90%. Och om vi i västvärlden minskade vår köttkonsumtion med en 10 del skulle det fria upp odlingsmark för att föda alla de 60miljoner som svälter per år och det skulle leda till minskade klimat utsläpp. Enligt FN:s livsmedelsorganisation så påverkar boskapsuppfödningen växthuseffekten mer än vad bil, båt och flyg gör tillsammans. Jag tycker dom här siffrorna talar för sig själv, vi måste minska köttet på våra tallrikar.
Om vi åt mer soja i form av sojakorv och sojabiffar skulle mindre sojabönor gå till foder och mer till människan, och om vi äter mer soja skulle uppfödningen av boskap minska och man skulle inte behöva lika mycket foder till djuren, allt går jämt ut vi behöver bara ta ett steg i rätt riktning.
På nått sett känns det som om allt slår tillbaka på vår över konsumtion av kött, det blir fler torrperioder och översvämningarna ökar. Regnskogen har en direkt koppling till växthuseffekten. Regnskogen är jordens lungor, vi får inte glömma bort att när solen skiner på vår regnskog tar dom gröna bladen upp koldioxid och gör om det till syre.
Köttindustrin påverkar också andra trådar till exempel lever 50 % av alla djurarter i regnskogarna och dom riskerar nu att bli utrotade pga. att vi skövlar regnskogen. Orangutangen kan vara helt borta om 10år, i en undersökning visar det att på områden man skövlar skog olagligt har orangutangerna minskat med 90 % men även på områden där det sker bättre jordodling har det minskat med hela 60 %.
En annan negativ effekt är jorderosion, det ska vara en del av naturen men eftersom vi skövlar skog så försvinner även naturens försvar och skydd mot erosion. Det som händer är att mer jord eroderas än som kan nybildas och därmed ökar sediment, om det här ämnet kommer i kontakt med vatten så kan det blockera flodfåror och slemma igen vattendrag samt förorena sjöar och hav. Jorderosionen kommer i kontakt med vatten genom regn och vind, och bakom sig lämnar det torr obrukbar mark.
Att det är så här tyder bara på en sak, och det är att alla nu måste minska sitt köttätande blää för köttätare!
Om du äter kött är det här till stor del ditt fel tyvärr.
Om du inte äter kött (eller bara ett mål/dag) så hjälper du regnskogen att se ut så här :)